Historian välähdyksiä vuosisadassa

Vaikka Itsenäisen Suomen historia on vain sadan vuoden mittainen, se pitää sisällään valtavan määrän tapahtumia – historian välähdyksiä. Niiden asettaminen tärkeys- tai suuruusjärjestykseen on mahdotonta. Mitkä olisivat  kriteerit,  joilla määritetään  välähdysten ”paremmuusjärjestys”? Oulun Ruotsalainen klubi teki juhlavuonna 2017 seuraavat kaksi valintaa:

Kirjailija Bengt Pohjasen yleisöesitelmä  Rajan kolme tilaa (Rauhala 9.11.2017) rakensi henkisen sillan yli Tornionjoen Suomesta Ruotsiin ja Ruotsista Suomeen; rajan kolmas tila  jakaa ja  yhdistää – raja on ja ei. Mielenkiintoinen ja koskettavakin esitys keräsi liki sata kiinnostunutta.

Rauhalan sali täyttyi ääriään myöten kuulemaan Bengt Pohjasta.

Historioitsija Matti Rossin vuosikokousesitelmä  (11.12. 2017) Asekätkentä (Vapengömmorna) peilasi sodanjälkeisen ajan tuntoja ja tekoja: aseita piiloon pahimman varalle. Asekätkentä sivusi merkittävästi Oulua, kun hanke paljastui ja alkoi purkautua juuri Oulusta.    

Kaksi pappia. Kaksi kirjailijaa. Satu Kreivi-Palosaari kävi kädestä pitäen kiittämässä Bengt Pohjasta mielenkiintoisesta esityksestä.