Tragiikkaa ja komiikkaa suurella sydämellä

Klubin kulttuuri- ja virkistysmatkan (19.-20.8.) monipuolisen ohjelman mainiointa antia  oli Bengt Pohjasen  esitys Bodenin Suomi 100 -seminaarissa. Rajamuistelmmissaan  vuosilta 1939 – 45 Pohjanen nauratti ja liki itkettikin kuulijoitaan: tragiikkaa ja komiikkaa suurella sydämellä ja lämmöllä. Pohjasen laaja kirjallinen tuotanto pitää sisällään valtavan määrän tarinoita Tornionjoen molemmilta puolilta, mutta vasta kirjailijan  itsensä kertomana ne todella heräävät eloon.

Oulun Ruotsalaisen Klubin ja Bengt Pohjasen tiet leikkasivat ensimmäisen kerran vuonna 2001, jolloin vasta perustettu klubi kutstui  hänet ensimmäiseksi luennoitsijakseen. Kun alun perin kolmen vartin mittaiseksi sovittu esitys puolitoista tuntia kestettyään päättyi, kuulijat nousivat seisten taputtamaan ja kyselivät, miksi esitys oli näin lyhyt.

Bengt Pohjasen mainio esitys otti yleisönsä

Gammelstadin kirkkokaupunki kirjattiin  1996 UNESCO:n maailmanperintöluetteloon sen korvaamattoman kulttuurinsa ainutlaatuisen ja luontonsa perusteella. Nederluleån  1492 vihitty kirkko on Norrlannin suurin keskiaikainen kirkko.  Gammelstad on Ruotsin parhaiten säilynyt ja suurin kirkkokaupunki (408 kirkkotupaa).

Vetensä kirkkokaupunki sai viidestä vinttikaivosta.
Nederluleån kirkon portti.
Tervetuloa Gammelstadiin!
Nevakivi Oy:n kuljettaja Juhani Uusi-Illikainen on jo vuosia kuulunut klubin linja-automatkojen vakiokalustoon.