Historian välähdyksiä vuosisadassa

Historian välähdyksiä vuosisadassa

Vaikka Itsenäisen Suomen historia on vain sadan vuoden mittainen, se pitää sisällään valtavan määrän tapahtumia – historian välähdyksiä. Niiden asettaminen tärkeys- tai suuruusjärjestykseen on mahdotonta. Mitkä olisivat  kriteerit,  joilla määritetään  välähdysten ”paremmuusjärjestys”? Oulun Ruotsalainen klubi teki juhlavuonna 2017 seuraavat kaksi valintaa:

Kirjailija Bengt Pohjasen yleisöesitelmä  Rajan kolme tilaa (Rauhala 9.11.2017) rakensi henkisen sillan yli Tornionjoen Suomesta Ruotsiin ja Ruotsista Suomeen; rajan kolmas tila  jakaa ja  yhdistää – raja on ja ei. Mielenkiintoinen ja koskettavakin esitys keräsi liki sata kiinnostunutta.

Historioitsija Matti Rossin vuosikokousesitelmä  (11.12. 2017) Asekätkentä (Vapengömmorna) peilasi sodanjälkeisen ajan tuntoja ja tekoja: aseita piiloon pahimman varalle. Asekätkentä sivusi merkittävästi Oulua, kun hanke paljastui ja alkoi purkautua juuri Oulusta.

Kaksi pappia. Kaksi kirjailijaa. Satu Kreivi-Palosaari kävi kädestä pitäen kiittämässä Bengt Pohjasta mielenkiintoisesta esityksestä.
Rauhalan sali täyttyi ääriään myöten kuulemaan Bengt Pohjasta.
Aseiden hajasijoituksen syynä oli pelko Suomen miehityksestä, kertoi historijoitsija Matti Rossi.