Raahe muistaa suuren poikansa

August Maximilian Myhrberg (oik. Matts August Myhrberg24. heinäkuuta 1797 Raahe – 31. maaliskuuta 1867Tukholma) oli ruotsalais-suomalainen sotilas, upseeri, joka tuli tunnetuksi seikkailuistaan vapaustaistelijana eri puolilla Eurooppaa.[1] Sakari Topelius on kirjoittanut Myhrbergistä tarinan nimeltä Poika Raahesta kirjassa Lukemisia lapsille 2[2].

Ei varmaankaan kenenkään Raahessa syntyneen – tuskin monen muunkaan – elämä on ollut yhtä monenkirjava kuin Myhrbergin. Vaikka pikku-Augustin ”raahelaisuus” kesti vain pari vuotta, Myhrbergin kuusilapsinen perheen muutettua Ouluun 1799, Raahe ei ole suurta poikaansa unohtanut. Mitä Myhrberg aikanaan teki, missä oli ja mikä hänestä tuli; hänen elämänvaiheensa ovat niin uskomattoman moninaiset, että niiden tässä kertominen on liki mahdotonta.

Resan till Brahestad (8.9. 2018)

Klubben ordnade en resa till Brahestad där vi besökte Brahestads museum, som grundats av doktor Ehrström, och stadskyrkan. På grund av att vädret var så vackert promenerade vi längs gamla gator och beundrade de fina gamla husen. Vi fick också besöka det stora företaget SSAB, som tidigare hette Svenskt Stål Ab.